TietoaMissä museo on? Kemijärven kotiseutumuseo sijaitsee valtatie viiden varrella kahden kilometrin päässä Kemijärven keskustasta Särkikankaalla osoitteessa Sepänkatu 4.

Kemijärvi - Rovaniemi valtatieltä on hyvät opasteet museolle. Rautatieasema on 300 m päässä.

Museon viereisellä tontilla sijaitsee Osuustoimintaliikkeen perustajan Hannes Gebhardin syntymäkodin muistomerkki.

Kemijärven kotiseutumuseon rakennuskantaan kuuluu 1800-luvun talonpoikaistalo, navetta, talli, neljä aittaa, paja ja savusauna.

Museossa on yli 3 500 esinettä, jotka kertovat 1800 - 1900-luvun kemijärveläisestä elämästä, johon kuului hyvin läheisesti maa - ja metsätalous, kalastus, metsästys ja poronhoito.

Esinenäyttelyä täydentää 4 000 valokuvaa.

Sepäntalosta kotiseutumuseo: Toivo, Veikko, Kaarlo, Viljo ja Erkki Särkelä lahjoittivat ns. Sepän talon Kemijärven Kotikiekerö ry:lle vuonna 1972. Varsinainen museo vihittiin käyttöön vuonna 1974.

Päärakennus valmistui tälle paikalla 1700-luvun lopulla. "Sepäntalossa" on seppäperinnettä vaalittu seitsemän sukupolven ajan.

Näyttelytoimintaa: Suurin näyttely on koko museoalueen perusnäyttely, joka kuvaa Kemijärven tapahtumia aina 1800-luvulta viime vuosisadalle. Lyyli Perungalle on koottu oma näyttelytila, jota täydentää pieni maalaiskeittiö esineineen.

Museolle avataan kokonaan uusi näyttely, joka kertoo suutarimestari Antti Väyrysen työstä, työvälineistä ja esillä on myös hänen valmistamia nahkakenkiä. Näyttely esittelee valokuvin kaikki suutarimestarin käyttämät alihankkijat. Näyttelyn teema tukee vanhaa kemijärveläistä sanontaa ”Peltoperältä puku ja hattu, Väyryseltä saappaat ja Hämäläiseltä kultakello.”

Lisäksi kaupungin kirjastossa esitellään lasivitriinissä Väyrysestä vanhoja valokuvia, työvälineitä ja kenkiä.

Museo-oppaana toimii puheenjohtaja Pekka Narkilahti. Museolta myydään oheistuotteina kirjoja, postikortteja ja suruadresseja.


Aukioloajat

Avoinna 15.6.-31.8.2024
Maanantaisin kiinni
Ti - Pe klo: 12 - 18
La - Su klo:12 - 16

Talvella tilauksesta.

Pääsymaksut

  • Aikuiset: 10 €
  • Lapset: Ilmaiseksi
  • Eläkeläiset: 5 €
  • Perheet, mukaan lukien alle 16-vuotiaat lapset: 15 €
  • Ryhmät: 5 € / hlö
  • Ohjatut kouluryhmät: Vapaa pääsy
  • Opastus museon ollessa suljettuna: 20 € / hlö / h

Pääsymaksu sisältää opastetun museokierroksen